Ako ne chetete tozi e-mail ili imate problem s razglejdaneto kliknete tuk.

 

09

 

Дарителски бюлетин

 
31 Март 2011  
 
 
 
 

Тема

 
 

Доброволчеството - ползи и предизвикателства

СнимкаЗдравейте,

През последните две години, в които финансовата криза промени динамиката на благотворителността, все повече организации, компании и инициативи се връщат към доброволчеството като средство и начин за случване на идеи.

2011-та е обявена за Европейска година на доброволчеството и по този повод в целия Европейски съюз предстоят редица събития, дискусии и срещи, посветени на тази тема.


В 9-тия брой на Дарителския бюлетин ще прочетете за вече реализирани и бъдещи инициативи на емблематични организации и компании, които са превърнали доброволчеството в своя традиция.
Споделеното в бюлетина не само ще разшири знанието ви за възможностите, които доброволчеството предлага, но и ще ви зареди с идеи как да ги използвате пълноценно.
Приятно четене!
 

Красимира Величкова
Директор
Български дарителски форум

 

 
 

Гледна точка

 
 

Доброволчеството носи както емоции и удовлетворение, така и практически ползи

Елица Баракова

СнимкаЕлица Баракова работи за Фондация „Помощ за благотворителността в България” от създаването й през 1995. От 1999 г. е неин изпълнителен директор. Член е на УС на БДФ, на Националния съвет на българската мрежа на Глобалния договор на ООН; съпредседател на Комитета по социална отговорност на Американската търговска камара в България и на Консултативния съвет по въпросите на Корпоративната социална отговорност към Министерството на труда и социалната политика.  

 

Бутон Още

 
 

Лица

 
 

Доброволчеството е възможност активно да участваш в промяната на общността, средата, организацията, взаимоотношенията

Ренета Венева - Паунчева 

СнимкаРенета Венева- Паунчева e Председател на УС на Национален алианс за работа с доброволци (НАРД). Завършила е психология в СУ “Св. Климент Охридски”.
Работила е като консултант "Организационно развитие" в неправителствени организации и фирми. Обучител е по темите "Общуване", "Решаване на конфликти", "Екипно решаване на проблеми", "Преговори " и др.
Работи активно за доброволческата кауза като възможност за учене и развитие през целия живот.
 

Бутон Още
 
 

Паралелно

 
 

Живей позитивно

Елица Георгиева, Кока-Кола ХБК България  

Снимка

Елица Георгиева отговаря за връзките с медиите и корпоративната социална отговорност на компанията. Преди да се присъедини към екипа на Coca-Cola в България тя е отговаряла за Връзките с обществеността в Майкрософт България. Елица има дългогодишен опит в областта на комуникациите. Притежава бакалавърска степен по Управление на туризма и магистърска степен по Бизнес администрация от Нов Български Университет.

 Един от начините, по които Coca-Cola комуникира усилията на компанията по пътя на устойчивото развитие, е инициативата „Живей позитивно” (Live Positively), стартирала през 2008 г. За компанията това е израз на “ангажимента да участваме в промяната на начина, по който живеем и работим”.  Защото ние вярваме, че една компания просперира само тогава, когато помага и на света да се развива.

Бутон Още

 

Добри доброволчески практики

Ваня Нотева – експерт младежка дейност в БЧК

СнимкаВ голяма част от страните в Западна Европа и Америка съществува прктика всеки месец служители от корпоративния и държавен сектор да имат „доброволен ден”.
В този ден те се включват в инициативи на неправителствени организации, които от своя страна предварително са изпратили покани. Има електронен форум, в който се обявяват всички текущи кампании и инициативи, нуждаещи се от подкрепа.
По този начин всяка фирма може да избере къде да се включи, съобразено специфичната си политика и възможности. Тази практика е полезна не само за икономиката и облагородяването на страната, но и за възпитанието на децата, които вземат пример от своите родители.
 

Бутон Още

 
 

Предизвикателствата пред доброволчеството

 
 

 

Снимка

 

 

 

 

 

 

 

Мария Петкова е директор на фондация "Лале" от основаването й в края на 2004 година. Мария е Рицар на Ордена на Орание–Насау, присъден от Нейно Величество Кралицата на Нидерландия за особени заслуги в дейности, посветени на обществото, за окуражаване и подпомагане на другите. 
 

 

Бутон Още

 

Снимка

 

 

 

 

 

 

 

Ваня Нотева работи в БЧК и от 4 години се занимава с привличане, мотивиране и задържане на доброволци. Работата й я среща с колеги и доброволци от почти всички страни на Балканите и Европа и тя вярва, че младежите в България имат невероятно въображение и иновтивност и само трябва да насочат тези таланти в полза на света около тях.  

 

Бутон Още
 

Новини

Баннер

Баннер

Баннер

 

За БДФ

Български дарителски форум е организация, която работи за развитието на дарителската среда в България. Ние обединяваме големи фондации и компании в страната, които имат активна и последователна социална политика. Стремим се да създаваме пространство, в което те да споделят свои идеи и практики, свързани с благотворителността. Членовете на Форума подкрепят каузи в сферата на социалните дейности, екологията, културно-историческото наследство, образованието, здравеопазването, туризма.

Бутон Още
 
 

Контакти

 
 
  • София 1505
  • ул."Франсис де Пресансе" 12Б
  • ет. 1, ап. 5
Предложи тема  
 
  • тел.: (02) 951 59 78
  • факс: (02) 951 59 78
 
 
 

За да промените адреса, на който получавате този бюлетин,

или да се откажете от него, кликнете тук.

 

© 2009 Български Дарителски Форум. Всички права запазени.

 

Дизайн от RIZN.bg